Torben Petersens foto fra 'På opdagelse i Svendborg'.

Torben Petersens foto fra ‘På opdagelse i Svendborg’.

Jeg har i mange år påtaget mig at anmelde danske byer for blandt andet skiltningskultur, god og dårlig skiltning. Stort set hver eneste købstad i Danmark har inviteret mig til gennemgang af deres by – med dias- eller anden fotoledsagelse. Det er lettere at få en mand udefra til at sige de slemme ting end at bede en lokal om det, og siden 1989 har jeg stort set ikke lavet andet end at forholde mig til byernes udseende. Ikke kun for det skiltningsmæssige – men også for at se, om man bygger ordentligt til, sætter rigtige vinduer i, renoverer respektfuldt og frem for alt fornyer på værdig vis. Over 10.000 dias fra danske byer er min dokumentationsbase, og jeg har efterhånden været inviteret til ikke så få af byerne for anden eller tredje gang – for at se og siden kommentere, om det så også har hjulpet, hvad det meget ofte har – med de første hak i tuden.

Jeg har altså et trænet øje, et meget stort og unikt sammenligningsgrundlag og modet til at sige selv de vanskeligste ting, nemlig at ganske meget stadig ser forfærdeligt ud – dog altid serveret med et glimt i øjet, så de angrebne også kan GÅ derfra – og ikke skal bæres ud.

Jeg påtager mig fortsat opgaver af denne slags.

En dag, jeg holdt foredrag i Næstved, spurgte en mand: Kan jeg ikke få adressen til din hjemmeside, så jeg kan gense eksempler på rædsler og forbedringer. Jeg havde ingen hjemmeside dengang, men fik foruden en hjemmeside også ideen til at skrive bogen “Pænere facader” – med eksempler fra hele landet, både hvor slemt det har set ud, og hvor godt det nu er blevet. Eksemplerne er fra en lang række byer: Køge, Helsingør, Ringkøbing, Nyborg, Kolding, Haderslev, Holbæk og mange andre …

Arte Booking og Athenas

← Tilbage til Foredrag